Servisçi esnafının beklediği düzenleme gerçekleşti

Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Genel Sekreterliğinden yapılan açıklama da, İçişleri Bakanlığının Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlandığı bildirilerek, okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların, 12 yaşından küçük olması zorunluluğunun 1 Temmuz 2023 yılına kadar 15 yaş olarak değiştirildiği bildirildi.

Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Genel Sekreterliğinden yapılan açıklama da 25 Ağustos 2021 tarihli ve 31579 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile pandemi döneminde sıkıntı yaşayan servisçi esnafı için bazı kolaylaştırıcı düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.

Açıklama da, “Pandemi döneminde büyük sıkıntılar yaşayan servisçi esnafımız için yeni dönemde kolaylaştırıcı bazı düzenlemelerin hayata geçirilmiş olmasından dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, TESK Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’e, TŞOF Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Apaydın’a teşekkür ediyoruz.”

Servisçi esnafı için getirilen kolaylaştırıcı düzenlemeler şu şekilde:

- Covid-19 salgını nedeniyle okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların, imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınmak şartıyla 12 yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1 Temmuz 2023 tarihine kadar 15 yaşından küçük olması şeklinde uygulanacak.

- Üç nokta emniyet kemeri bulundurma, her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurma, İç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurma,iç mekanı gösteren beyaz cam kullanma şartları,1 Ağustos 2018 tarihinden önce okul servis aracı olarak tescil edilmiş araçlarda aranmayacak.

-Her eğitim-öğretim yılında okul servis araçlarında çalıştırılacak rehber personel, şoför isimleri, araçların plakaları ve her türlü değişiklikler aynı gün içinde okul yönetimine bildirilecek.

- Okul servis araçlarında iç mekânı gösteren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan tip onay mevzuatına uygun şeffaf cam dışında cam kullanılamayacak.

-Rehber personel 22 yaşını doldurmuş ve 61 yaşından gün almamış olması ve Milli

Eğitim Bakanlığı onaylı kursu başarıyla tamamlamak şartıyla en az ilkokul mezunu olabilecek.

- Taşınacak çocuğun, öğrencinin servis aracındaki azami seyahat süresini belirlemek okul yönetiminin öğrenci ve çocuk taşıma faaliyetine ilişkin yükümlülükleri arasında sayılacak.